Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Suck My DIck
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


Astrid Berger Johnsen med russelue!

Vive La France!

Ingen ville vel takke nei til en ferietur til Frankrike, men ville du våget å reise dit aldeles alene og bodd der i et helt år? Hvordan ville du taklet å bo i fransk familie, snakket fransk hver dag og gått på fransk skole? Astrid Berger Johnsen har tatt nettopp denne utfordringen på strak arm! I et åpenhjertig intervju forteller hun om sine opplevelser som utvekslingselev i vakre Frankrike, og om hvordan hun opplevde kulturen og menneskene der. Og – ikke minst – hvordan det var å spise snegler!

2006-05-30 22:05:59 | Skrevet av Hanne Lien | © Nettavis.net

Klokken nærmer seg 12 om formiddagen og elevene ved Eidsvoll Videregående skole nyter sin etterlengtede matpause. I gangene løper russen omkring med stjålne matpakker, en og annen klissvåt første klassing passerer med fårete flir og dryppende lugg, og gjennom vinduet bak meg har jeg utsikt til en liten gjeng som står og røyker sammen utenfor. Når jeg har satt meg godt til rette ved et bord er det likevel ikke for å spise, men for å prate. Ovenfor meg sitter nemlig Astrid Berger Johnsen, som har bodd 1 år i La France, og som jeg har vært så heldig å få et intervju med!
Den blide 19-åringen dro til Frankrike som utvekslingselev til Frankrike med STS (Student Travel School) i 2003/ 2004, altså det året hun ville ha gått VK1 her i Norge.
- Fikk du året godkjent som et skoleår da du kom tilbake?
- Jeg valgte å ikke få det godkjent, forklarer Astrid. - Jeg ville ikke jobbe så mye mens jeg var der. Jeg ville heller bruke tiden på å bli kjent med den franske kulturen og lære språket. Skolen hun gikk på, Lycee Jean Monnet i byen Les Herbiers i Nordvest Frankrike, var omtrent på størrelse med Eidsvoll Videregående, og Astrid forteller at hun gikk i en av allmennfag klassene.
- Jeg fulgte stort sett samme timeplan som de andre, men jeg valgte å droppe tysken og heller ha fransk med en av de andre allmennklassene. De lot meg få trikse og mikse litt med timeplanen selv, smiler hun. På spørsmålet om hva som var annerledes der i forhold til den norske skolen forteller Astrid at hun fikk inntrykk av at lærerne ved den Franske skolen kanskje hadde litt mer opplagt autoritet. –Vi måtte alltid være veldig høflige mot dem. For eksempel sa vi aldri ”du” til en lærer, vi brukte ”Madam-” eller ”Monsieur-proffesseur”. Hun legger til at dette både hadde positive og negative sider. – Det skaper jo et større skille mellom lærer og elev, men samtidig var det vel kanskje mer effektivt i timene mange ganger.
- Hva med venner? Spør jeg. Når både språket og kulturen er forskjellig, hvordan opplevde du det å bli kjent med folk der? Var det vanskelig?
Men Astrid smiler og forsikrer at det var det ikke. Men, sier hun, det er viktig at man selv også tar initiativ. – De var ikke så veldig kontaktsøkende, forklarer hun. – Jeg tror det har mye å gjøre med at skolen og skolearbeidet er såpass viktig for dem. Men man finner fort en gjeng!
Skoledagen varte helt til 17:30, og når jeg spør hva man foretok seg på fritiden i helgene og etter skoletid, forteller Astrid om hvordan man gjerne gikk ut med venner; dro på cafe, på diskotek, for å se på en kamp, eller hadde en liten sammenkomst hjemme hos noen. – Ofte kunne vi sitte og bare diskutere sammen. Det var veldig koselig!
I likhet med de fleste utvekslingselever bodde Astrid hos en Fransk vertsfamilie som en del av utvekslingsprogrammet. Familien hun bodde hos bestod av mor, far og deres to sønner på 21 og 22 år, som for det meste bare var hjemme i helgene. Hun beskriver dem som åpne mennesker, som også viste interesse for henne, og med et varmt smil slår hun fast at hun var svært fornøyd med dem.
- Hvorfor valgte du å dra ut et år? Og hvorfor ble det akkurat Frankrike?
- Jeg har alltid vært interessert i det franske språket. Også hadde jeg lyst til å gjøre noe helt annerledes et år, og oppleve en kultur som jeg på en måte ikke visste så mye om. Man vet kanskje gjerne mer om USA og Storbritannia, for eksempel. Astrid nevner også at det var viktig for henne å gjøre dette mens hun var ung, ettersom man har lettere for å lære da.
Den franske kulturen er viden kjent for sine særegenheter, sitt utsøkte kjøkken og sin motvilje mot å snakke engelsk til turister. Men hva er egentlig de største forskjellene og kultursjokkene som møter en ung utvekslingselev fra Norge?
Astrid tenker seg godt om før hun svarer. – Vel, maten var jo ganske annerledes. Jeg trodde for eksempel aldri jeg skulle komme til å spise snegler før jeg dro, men nå syns jeg faktisk det er godt, sier hun og ler litt. – Ellers spiser man veldig lite grovt brød der, og man spiser til helt andre tider enn her. Til frokost spiser man nesten ingenting, mens lunsjen igjen er veldig stor, og middagen blir helst servert sent på kvelden, forteller hun. – Vi hadde veldig variert kost, men der som jeg bodde spiste vi ganske mye sjømat. Blåskjell og sånt.
Organisasjonen Astrid reiste med, STS, arrangerte også flere aktiviteter for elevene i løpet av utvekslingsoppholdet. Allerede ved ankomst deltok samtlige elever på en forberedelsesleir, og senere ble det organisert sightseeing turer rundt om i Frankrike. Da jeg spør om hvordan hun opplevde oppfølgingen hun fikk av STS gjennom året, svarer hun at den i grunnen var helt grei. Ikke noe å klage på. Hun hadde en lokalkontakt som snakket godt engelsk, som hjalp henne hvis hun hadde problemer med noe eller når hun hadde spørsmål.
- Vil du anbefale andre å dra på utveksling?
Her er Astrid helt sikker i sin sak, - Ja! Man lærer så utrolig mye om språket og kulturen i det landet man bor i. I tillegg lærer man veldig om seg selv og om andre mennesker. Jeg føler kanskje at jeg ble litt mer bevisst på hva jeg vil. Et sånt år preger deg veldig, sier hun. – For meg var det en utfordring om jeg kom til å klare å fungere i det franske samfunnet et år og greie å integrere meg i miljøet der. Jeg har aldri angret på at jeg dro ut.
Med dette er matpausen snart over, og tiden har snart rent ut for intervjuet vårt. Astrid går i 3aab og er russ i år, men jeg får heldigvis beholde matpakken min likevel. Jeg takker for intervjuet, som har vært både lærerikt og interessant! Selv om det nok kan virke litt skummelt å dra på utveksling er det utvilsomt en spennende opplevelse, og kanskje en mulighet man burde se nærmere på dersom man er interessert i å gjøre noe annerledes et år. Etter mitt intervju med Astrid er det i det minste den overbevisningen jeg sitter igjen med.

Tilbake til forsiden | Suck My DIck

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• https://www.pornhub.com/
• Oilers vs storhamar 2020
• Sil vs gruner
• Storhamar vs Frisk Asker
• tesetwet
• Stavanger vs Storhamar
• Seriestart 19\20

• Opel Vectra
• XUY
• Misubishi Space Star
• Chevrolet
• Ford Focus
• Toyota Avensis 2010 modell
• Dataer Under 4,300 kroner
• Kurt Davis
• Storhamar vålerenga
• Storhamar vs Sparta
• Skellefteå vs storhamar
• Frisk Asker vs Storhamar
• AIK vs SIL
• AIK vs SIL
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?