Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Film / Musikk
5 på gata
Data
Elektronikk
Helse
Humor
Hvor og når
Innenriks
Kommentar
Konspirasjonsteorier
Leserinnlegg
Reportasje
Sport
Ukas hjemmeside
Ukas portrett
Utenriks
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


Politi - et yrke for hvem som helst?

En hijab - er det virkelig noe å lage så mye oppstyr rundt?

- Den enkleste ting i verden er å tilpasse en hijab til politiuniformen. En hijab er tross alt ikke et komplisert skredderarbeid, sier Joel Johannesen, førstepolitibetjent ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, til nettavis.net. Likevel er han i mot å innføre tillatelse til å bære hijab i politiet. Dette er èn side av denne saken, men noe annet er kanskje hva muslimske jenter, eller muslimer generelt, mener. Aisha Kausar (19) ser ikke på det som noe problem at muslimske jenter skal kunne bruke dette religiøse hodeplagget, og fortsatt ha muligheten til å være politi.

2009-05-29 17:45:38 | Skrevet av Eva Maria Lybekk | © Nettavis.net

Hvis det ikke er noe problem å tilpasse en hijab til politiuniformen, hva er da problemet med å innføre tilatelse til bruk av hijab i politiet? Dette spørsmålet, og mange andre, har blitt stilt en del ganger i det siste. Det har blitt vurdert frem og tilbake flere ganger, og det kom til og med ut et forslag fra justisdepartementet om å godta dette, men dette forslaget har blitt trukket tilbake i ettertid. Derfor har jeg valgt å intervjue en politimann for å høre hva han mener om saken. For å få litt forskjellig syn på saken har jeg også snakket med ei muslimsk jente. De hadde ganske så forskjellige meninger om saken, så det er ikke vanskelig å se hvorfor denne diskusjonen har vært så intens som den har vært.

   - Den enkleste ting i verden er å tilpasse en hijab til politiuniformen. En hijab er tross alt ikke et komplisert skredderarbeid – det er de kulturelle og religiøse sidene som hijaben signaliserer som vil være utfordringen, er svaret Joel Johannesen gir meg når jeg stiller han et slikt spørsmål. Han jobber selv som politi, og mener at både bruk av hijab, og eventuelt turban kan komme til å vanskeliggjøre den praktiske utføringen av arbeidsoppgavene til politiet. Johannesen legger til at han ikke har noen veldig sterke meninger om saken, men at han selvfølgelig har gjort seg noen tanker rundt det etter alt fokuset som har vært på denne saken i media. En annen ting han vil legge vekt på er at politiet skal være likt uniformert, og at religiøse, politiske eller andre former for plagg, merker, buttons eller lignende ikke skal brukes sammen med uniformen. Dette er fordi politiet skal fremstå som en enhet, med like grunnholdninger og løsningsorienteringer. De skal forholde seg til hva loven sier, og ikke komme i den situasjon at de kan virke støtende på enkeltpersoner eller grupper i samfunnet under utførelsen av oppdragene sine. Dette er også begrunnelsen Politiets fellesforbund kom med i høringen til lovendringen.
- Personlige holdninger og meninger skal ikke vises eller ytres når vi bærer uniform, legger Johannesen til alvorlig.
Aisha Kausar (19) er troende muslim, men bærer ikke hijab selv. Hun har likevel et annet syn enn Johannesen på denne saken.
- Det sier seg jo selv at det blir feil at min trosretning skal være det som legger en stopper for mitt karrierevalg. Vi har tross alt religionsfrihet i dette landet, sier hun med en viss bitterhet i stemmen.

I følge NTB er det tillatt med bruk av blant annet hijab i forsvaret, tollvesenet og sykehus.
Johannesen mener likevel at det er en forskjell når det kommer til politiet. Han mener at det kan oppstå en del vanskelige situasjoner dersom man tilater at kvinner kan bruke hijab i sitt arbeid i politiet. Andre politikolleger kan føle seg utrygge på jobb, og dette mener han bør veie tyngre enn at enkelte muslimske jenter føler seg utelatt fra dette yrket.

    Som i alle andre saker er det positive og negative sider, og hijab i politiet-saken er intet unntak. Johannesen legger ikke skjul på at det kan være noen positive sider ved å innføre dette med bruk av hijab i politiet.
- I de tilfellene hvor muslimer er innblandet, og det er aktuelt å avhøre muslimske kvinner som selv bærer hijab kan det kanskje være lettere å få til en dialog hvis politikvinnen som skal gjennomføre avhøret også bærer hijab. Men dette er så få saker det er snakk om at det kan ikke generaliseres, sier han. Han fortsetter med å si at utfordringen til politiet i slike saker blir å vise sine grunnholdninger, slik at enhver politimann-/kvinne kan være i stand til å gjennomføre et slikt avhør. Politiet bør fokusere på å utdanne tjenestemenn som kjenner historien og kulturen til flere typer mennesker slik at de kan gjennomføre jobben.
Allikevel legger ikke Johannesen skjul på at det også er en del negative sider ved dette.
- Jeg tror ikke Norge - historisk sett – er klar for denne endringen. De første kvinner begynte i politiet på 1960 tallet. De første fremmedkulturelle kvinner og menn begynte tidlig på 1990 tallet. Jeg tror derfor at forslaget rett og slett kommer for tidlig, fortsetter han.

Johannesen mener derimot ikke at dette ville komme til å svekke politiets respekt generelt, men i spesielle situasjoner mener han at situasjonen kan eskalere, og gjøre det vanskeligere å løse oppdraget ved at en av politifolkene bærer hijab.
Se for deg følgende tilfelle; Det er slåsskamp i Storgata på Jessheim en lørdagskveld mellom nynazister og MC - gjenger (det har vært slike tilfeller på Jessheim).
To politifolk i uniformert bil kommer til stedet, og de andre patruljene er ikke tilgjengelig på grunn av andre oppdrag- Den ene politibetjenten har hijab som hodeplagg. Nynaziztene oppdager dette og endrer fokus og angriper denne politikvinnen. Da blir det ikke lett å være hverken denne kvinnen, eller hennes partner, sier han alvorlig.

- Dette med hijab i politiet er tillatt i andre land, hvorfor ikke i Norge? Er det noen forskjell? spør jeg deretter.
Historisk sett er det stor forskjell. I debatten har man sammenlignet Norge med Storbritannia, og dette mener jeg blir å sette ting i feil perspektiv, sier Johannesen mens han tar en slurk av vannet som står på bordet foran han. Grunnen til at han mener dette blir feil er at Storbritannia fikk sine første politifolk med fremmedkulturell bakgrunn på slutten av 1800 tallet. Storbritannia har vært kolonimakt, og har hatt et helt annet forhold til invandring og lignende enn Norge.
Jeg synes det er viktig å høre på de fremmedkulturelle som jobber i politiet i dag, og hvilke synspunkter de har på bruk av hijab i norsk politi, mener Johannesen.

«Dette stiller seg annerledes når det gjelder jobber man frivillig søker. Det er ingen menneskerett å få jobb som lærer eller politikvinne. Man må være kvalifisert i vid forstand. Det er derfor ikke grunnlag for å hevde at det skjer en krenkelse av grunnleggende rettigheter om man avvises som søker fra et arbeid hvor det ikke er ønskelig (eventuelt forbudt) å signalisere religiøs tilhørighet gjennom klesdrakten. Man må selv bære konsekvensene av sin religionstilhørighet, som jo prinsipielt er en frivillig sak.» er et sitat hentet fra bt.no.
Dette utsagnet kommer fra en utenlandsk kvinne som selv har valgt å være religiøs, men ikke bære hijab, slik som Kausar selv. Derfor lurer jeg på hva hun mener om dette utsagnet.
- Ja, det er sant at religionstilhørighet er en frivillig sak, men når man først har tatt det valget er det som regel et valg man bærer med seg hele livet, sier hun. Videre sier hun at dette med religion blir mer som en livsstil, og at det ikke er noe man bare kan legge fra seg når det passer.

Johannesen får også lese dette utsagnet, men i motsetning til Kausar sier han seg ganske enig med det den andre muslimske kvinnen har uttalt.
- Det er helt klart ingen menneskerett å bli politi. De fleste jeg kjenner begynte i politiet med et ærlig ønske om å hjelpe mennesker og å skape et trygt samfunn. I debatten har det fremkommet at muslimske kvinner som bærer hijab ikke en gang kan håndhilse på fremmede menn. Dette skaper avstand og ikke trygghet, sier han videre.

Jeg lurer også på om han har noen generelle tanker rundt dette temaet han gjerne vil ha frem, men da svarer han bare: Er det tilfeldig at det er muslimer som tar opp dette som et problem, og føler seg krenket?

I følge en undersøkelse gjort av dagbladet.no mener 91% av de som deltok i undersøkelsen at hijab i politiet ikke skal være tillatt. Er det bare muslimske jenter som ønsker noe annet? Og er det denne meningen alle muslimske jenter har? Svaret på dette er ikke så lett å finne, men Kausar kan kanskje sette litt ord på noe av det. Som nevnt tidliger er Kausar er troende muslim, og hun mener selv at det eneste som kan skille henne fra mange andre muslimske kvinner er at hun har valgt å ikke bære hijab. Utenom dette utøver hun religionen sin på lik måte som andre troende muslimer.
- Jeg syns muslimske kvinner som bærer hijab absolutt fortjener en plass i politiet! sier Kausar litt irritert. Hun fortsetter med å fortelle at nordmenn absolutt ikke kan klage på at muslimske kvinner ikke blir nok integert når de ikke en gang får de samme jobbmulighetene.
Jeg prøver å vri litt på spørsmålet mitt, og sier derfor: - Muslimske kvinner har rett til å bli politi de også, det er bare det at mange mener at de ikke kan vise dette med sin religion på en slik måte som ved å bruke hijab. Er det ikke da en mulighet å velge å ikke bære hijab dersom ønsket om å bli politi er så stort?
- Jeg skjønner på en måte hva du mener, men på en annen måte ikke, fortsetter Kausar en smule oppgitt. Deretter sier hun at det er viktig for mange muslimske jenter å bære hijab, og at det å velge mellom å utøve sin religion og det å følge sin karrieredrøm er et meget vanskelig valg.
Hun mener også at det nok er mange som føler seg presset hjemmefra, og at det vil få for store konsekvenser dersom de velger å ikke bære dette religiøse plagget lenger. Det er rett og slett for viktig å bære dette plagget at det å ta den av for å ikke bruke den ikke blir sett på som et alternativ for særlig mange.

- Jeg skjønner faktisk ikke hvorfor det ikke er tillatt med bruk av hijab i politiet i Norge, forsetter hun. Det skulle ikke ha vært noe stort problem dersom folk hadde latt være å ytre meningene sine om dette temaet.
Med fare for å virke frekk spør jeg: - Så du mener at muslimske kvinners religionsfrihet skal komme foran andres ytringsfrihet?
- Det er ikke det jeg sier. Jeg bare mener at folk bør ha en litt mer åpen holdning enn de har, så ville alt gått bedre, avslutter Kausar.- For å finne meningene til en annen muslimsk kvinne, som i tillegg jobber i politiet, er det bare å søke på navnet Sugharan Khan på nettet. Hun er pakistansk og begynte i politiet i 1997.

Tilbake til forsiden | Reportasje

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• JUDO
• Utenlandske rytmer,dans og sang gir nytt liv
• Er 3.14 et bevis på illuminati?
• The Legend of Zelda
• Vil ha fri ulvejakt
• Russen returnerer
• Ulv 50 meter unna huset
• Håndball - en livsglede
• EU YOUTHweek på cornerstone
• Nynorsk- en evig diskusjon?
• En negativ utvikling for Eidsvoll sentrum?
• Nynorsk i skolen eller ikke?
• Mer eller mindre RLE i grunnskolen?
• "Jeg tar meg et friår på NAV"
• Innvandring i Norge
• Dramatisk kutt i skolene
• Ulv og husdyr, en evig konflikt
• Legevakta på Stensby til Vilberg helsetun?
• Vil ha fri ulvejakt
• Gratis mat i skolen
• Alternativ lekseordning på Gystadmarka
• Akershus har best videregående skoler i landet!
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?